Wycieczka dydaktyczna

30. 04. 2015r.   I i II kl. gimnazjalistów  z Zespołu Szkół STO w Olecku, pod opieką E. Orlik- Gogacz , udała się na niecodzienną lekcję biologii i chemii do miejscowego zakładu mleczarskiego.

01.jpgNaszym przewodnikiem w mlecznej krainie była pani A. Ćwirko, która z zaangażowaniem i w interesujący sposób, wprowadziła nas w tajniki produkcji artykułów mleczarskich. Mieliśmy okazję zobaczyć nowoczesne technologie  produkcyjne, np. linię ciągłą do produkcji masła, solownię, dojrzewalnię serów.

Dowiedzieliśmy się, że przy produkcji mleka świeżego, pasteryzowanego stosowane są tylko naturalne składniki, a sery i twarogi, to przede wszystkim wysoka jakość, ale też wyborny smak. Kosztowaliśmy i potwierdzamy, są pyszne!

Dla każdego z nas, stało się jasne, że bez znajomości procesów biologicznych i chemicznych, produkcja masła, serów, śmietany itd. nie byłaby możliwa. Obserwowaliśmy też pracę pań laborantek, sprawdzających jakość produktów z danego dnia. Jedno jest pewne, to była niepowtarzalna lekcja łączenia teorii z praktyką, a efekt do kupienia w oleckich i nie tylko sklepach.

 Dziękujemy panu J. Skorupskiemu za umożliwienie nam, zwiedzenia tej krainy mlekiem i świeżą serwatką płynącej. Oddzielne podziękowania kierujemy do naszej pani przewodnik - A. Ćwirko.

                                                                                                     E.O-G.

01.jpg
01
02.jpg
02
03.jpg
03
04.jpg
04
05.jpg
05
06.jpg
06
07.jpg
07
08.jpg
08
09.jpg
09
10.jpg
10