30. 04. 2015r. I i II kl. gimnazjalistów z Zespołu Szkół STO w Olecku, pod opieką E. Orlik- Gogacz , udała się na niecodzienną lekcję biologii i chemii do miejscowego zakładu mleczarskiego.
Naszym przewodnikiem w mlecznej krainie była pani A. Ćwirko, która z zaangażowaniem i w interesujący sposób, wprowadziła nas w tajniki produkcji artykułów mleczarskich. Mieliśmy okazję zobaczyć nowoczesne technologie produkcyjne, np. linię ciągłą do produkcji masła, solownię, dojrzewalnię serów.
Dowiedzieliśmy się, że przy produkcji mleka świeżego, pasteryzowanego stosowane są tylko naturalne składniki, a sery i twarogi, to przede wszystkim wysoka jakość, ale też wyborny smak. Kosztowaliśmy i potwierdzamy, są pyszne!
Dla każdego z nas, stało się jasne, że bez znajomości procesów biologicznych i chemicznych, produkcja masła, serów, śmietany itd. nie byłaby możliwa. Obserwowaliśmy też pracę pań laborantek, sprawdzających jakość produktów z danego dnia. Jedno jest pewne, to była niepowtarzalna lekcja łączenia teorii z praktyką, a efekt do kupienia w oleckich i nie tylko sklepach.
Dziękujemy panu J. Skorupskiemu za umożliwienie nam, zwiedzenia tej krainy mlekiem i świeżą serwatką płynącej. Oddzielne podziękowania kierujemy do naszej pani przewodnik - A. Ćwirko.
E.O-G.